Får inte igång trådlöst nätverk (Löst)

Här diskuterar vi nätverksrelaterade problem eller projekt.

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav mattem » tor jul 26, 2018 7:25 pm

Går det inte att välja "security mode" till "None" istället för "WPA2 PSK"?

Nu tror jag inte att det är det som är problemet. Verkar som att du har problem med drivrutiner för dina nätverkskort.

Hade jag varit som dig, ta det som du verkar ha fått igång tidigare och koncentrera dig på det. Håll inte på att växla mellan de olika modellerna.

Har du möjlighet, ladda ner lite olika ISO:s t ex Ubuntu, Manjaro och testa och se om nätverkskortet funkar direkt med något av dessa direkt när du startar från USB/CD. Har du provat att starta Mint från live-CD och se om nätverkskortet fungerar direkt från installationsmediet?
mattem
Ninja
 
Inlägg: 147
Blev medlem: mån jul 07, 2014 5:07 pm
Ort: Sösdala/Skåne

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav Masse » sön jul 29, 2018 6:55 pm

Provade security mode till inget men det gjorde ingen skillnad . Japp koncentrerar mej på Realtek 8192 nu för det har ju varit igång en liten stund innan det kopplade ner o sen upp igen en liten stund o sen inte mer dagen efter. Medans det andra aldrig kopplat upp
Masse
Samuraj
 
Inlägg: 78
Blev medlem: mån maj 07, 2018 8:23 pm

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav Mikael » sön jul 29, 2018 7:42 pm

Masse skrev:Provade security mode till inget men det gjorde ingen skillnad . Japp koncentrerar mej på Realtek 8192 nu för det har ju varit igång en liten stund innan det kopplade ner o sen upp igen en liten stund o sen inte mer dagen efter. Medans det andra aldrig kopplat upp

Fast..
Masse skrev:Nu fungerar RTL 8811AU :D


Du har RTL8192.
Jan-Olof tipsade om att rtl8xxxu som redan finns kunde fungera.
Gemensamt för dessa är att det är realtek och om vi då kollar vidare så finns även en mapp rtl818x, men den innehåller bara rtl8180 och rtl8187 så den glömmer vi.
Vidare finns en mapp som heter rtlwifi och den innehåller, bland annat, rtl8192c, rtl8192ce, rtl8192cu, rtl8192de, rtl8192ee, rtl8192se
Och därav min tidigare undran om ditt RTL8192 skulle heta något mer?

Jag skulle nog pröva med sudo modprobe för alla ovanstående för att se om någon "tar".
Dock vet jag inte om man måste köra något kommando för att få bort om man ex. kört sudo modprobe rtl8192c och det inte fungerar, och man vill pröva nästa.
En omstart tar väl bort det men det kan ju vara onödigt knöligt.. ska kolla lite.. och jodå
Man ska kunna skriva ex.
Kod: Markera allt
sudo modprobe rtl8192c
för att testa och funkar inte det anger man
Kod: Markera allt
sudo modprobe -r rtl8192c
för att ta bort detta och pröva med nästa.
(man kan ju kolla mellan varje gång med kommandot lsmod för att se om modulen är laddad eller ej)

Mera: finns även en rtl_usb som du skulle kunna testa först
Kod: Markera allt
sudo modprobe rtl_usb
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2744
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav Masse » mån jul 30, 2018 12:01 pm

ats@mats-EQUIUM-A60:~$ sudo modprobe rtl8192c
[sudo] lösenord för mats:
modprobe: FATAL: Module rtl8192c not found in directory /lib/modules/4.15.0-29-generic
mats@mats-EQUIUM-A60:~$ sudo modprobe -r rtl8192c
modprobe: FATAL: Module rtl8192c not found.
mats@mats-EQUIUM-A60:~$
Masse
Samuraj
 
Inlägg: 78
Blev medlem: mån maj 07, 2018 8:23 pm

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav Mikael » mån jul 30, 2018 12:34 pm

Pröva först med
Kod: Markera allt
sudo modprobe rtl_usb


För 8192c ska man nog skriva
Kod: Markera allt
sudo modprobe rtl8192c-common


Du får helt enkelt kolla i din mapp /lib/modules/4.15.0-29-generic/kernel/drivers/net/wireless/realtek vilka filer som finns att tillgå...
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2744
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav Masse » mån jul 30, 2018 2:49 pm

ats@mats-EQUIUM-A60:~$ sudo modprobe rtl_usb
[sudo] lösenord för mats:
mats@mats-EQUIUM-A60:~$ sudo modprobe rtl8192c-common
mats@mats-EQUIUM-A60:~$


Den försöker ansluta men lyckas ej :cry: :cry:
Masse
Samuraj
 
Inlägg: 78
Blev medlem: mån maj 07, 2018 8:23 pm

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav Mikael » mån jul 30, 2018 5:34 pm

Masse skrev:Fråga 3 Ja både mobil Android och en annan Laptop o en stationär (Windows)

Har du prövat att använda någon av dina två nätverkskort i Laptop & stationära? (eller är det andra kort som används för dessa?)
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2744
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav Masse » mån jul 30, 2018 6:15 pm

Nej det är inbygda kort i dom . Dom här korten köpte jag enbart för att kunna köra Linux på den gamle laptopen
Masse
Samuraj
 
Inlägg: 78
Blev medlem: mån maj 07, 2018 8:23 pm

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav Mikael » mån jul 30, 2018 6:30 pm

Skulle vara intressant att veta om de funkar i Windowsmiljö.
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2744
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav Masse » mån jul 30, 2018 7:31 pm

ok jag kan göra ett test imorgon i den stationära :D
Masse
Samuraj
 
Inlägg: 78
Blev medlem: mån maj 07, 2018 8:23 pm

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav Masse » mån jul 30, 2018 9:33 pm

Kunde inte hålla mej ville se resultat o ja bägge korten fungerade utmärt
På ikonen stod det Realtek usb wireless lan utility ifakk det hjälper något. Ha en bra kväll !!!
Masse
Samuraj
 
Inlägg: 78
Blev medlem: mån maj 07, 2018 8:23 pm

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav Mikael » tis jul 31, 2018 10:14 am

Masse skrev:Kunde inte hålla mej ville se resultat o ja bägge korten fungerade utmärt
På ikonen stod det Realtek usb wireless lan utility ifakk det hjälper något. Ha en bra kväll !!!


Ah, bra, då vet vi att kort & router lirar ihop, på just den platsen.

Och.. hm hur går vi då vidare tro.. vet vi med säkerhet att Linuxdatorn inte har något inbyggt nätverkskort som skulle kunna hamna i konflikt?
Ja, du har skrivit det och om det är en A60-155 så har den inte det enligt http://www.toshiba.co.uk/discontinued-p ... m-a60-155/.
(tänker bara högt nu, försöker sammanställa, det är en lång tråd detta..)

Något vi väl inte berört är USB-port? Har du prövat med nätverkskorten i alla tre portarna? Och du använder väl inte någon USB-hub för nätverkskorten?

Vi har hittills inte installerat exakt "rätt" drivrutin utan försökt med generella och som delvis tycks fungera. Alltså att nätverket åtminstone upptäcks men att det sen inte lirar bra.

Så då är frågan om vi ska göra nya försök med att hitta och ladda ner + installera drivers...
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2744
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav Mikael » tis jul 31, 2018 10:37 am

Sökte igen på 8811 och det tycks som att drivers för 8812 och 8821 ska fungera..
Hittade denna tråd:
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2375603
Där får man inte till detta på annat sätt än att installera om operativsystemet (Ubuntu) och sedan köra ett av förslagen i tråden.

Det förslag som funkade (fast först efter ominstallation) var detta:
Kod: Markera allt
sudo apt purge rtl8812au-dkms
sudo apt install git
git clone https://github.com/gnab/rtl8812au.git
sudo cp -r rtl8812au  /usr/src/rtl8812au-4.2.2
sudo dkms add -m rtl8812au -v 4.2.2
sudo dkms build -m rtl8812au -v 4.2.2
sudo dkms install -m rtl8812au -v 4.2.2


Det skulle kanske gå att testa detta utan ominstallation?
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2744
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav Jan-Olof » tis jul 31, 2018 10:42 am

Ja, det där med USB-hubb kan ju ställa till problem i vissa sammanhang.

Provade du, Masse, att skriva:
Kod: Markera allt
sudo modprobe rtl8xxxu

Eftersom en annan användare rapporterat att han fått det att fungera, så kan det vara värt ett försök.

Exakt hur gör du när du sedan försöker ansluta datorn till nätverket? Ja, du får ursäkta den dumma frågan, men är du säker på att du inte missar någonting i det sammanhanget? Tara är ju förresten lite enklare att ansluta än tidigare versioner.
Jan-Olof
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 1692
Blev medlem: tis dec 08, 2009 2:07 pm

Re: Får inte igång trådlöst nätverk

Inläggav Masse » tis jul 31, 2018 10:51 am

Jag bara trycker på nätverksikonen vid högra hörnet vid klockan o skriver in mitt lösen vid mitt nätverk
Masse
Samuraj
 
Inlägg: 78
Blev medlem: mån maj 07, 2018 8:23 pm

FöregåendeNästa

Återgå till Nätverk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster