Mint13 och Samba (Löst)

Här diskuterar vi nätverksrelaterade problem eller projekt.

Re: Mint13 och Samba

Inläggav Mikael » tor mar 27, 2014 7:21 pm

Jag provade med Krusador men tyckte den verkade lika Task Manager som ligger inlagt från början. Men jag har ännu inte kommit underfund med den.
JAg tyckte den lät bra med dubbla skärmar som är ett senare problem för mig.

Jag kanske har varit lite slarvig..

Med filhantering i allmänhet, inte specifikt att ansluta till någon server, föredrar jag några olika program vilka jag tidigare nämnt.
Med dessa, och även med den i Mint 14 "inbyggda" Caja kan man dela fönstret med filhanteraren i två "halvor" så att man har ex. källa på ena sidan och mål på andra sidan om man vill kopiera eller flytta filer/mappar.
Krusader_021.png
Krusader_021.png (225.81 KiB) Visad 16526 gånger


För att ansluta till en sådan server väljer jag olika metoder:
Från Windows antingen med Net Use eller Anslut nätverksenhet, från Linux fungerar det med minst huvudbry att använda Gigolo, från OS X ett annat sätt..

Edit:
Mer förtydligande:
Gigolo är alltså ett verktyg som jag tycker fungerar "säkrast"/bäst/enklast när man vill ansluta till nätverksresurser.

Det går ju även med ex. Krusader att välja att ansluta en Nätverksresurs och sedan kan man skapa bokmärken om man vill.
(Bokmärken skapar man även i Gigolo.)

Bilagan Krusader_021.png finns inte längre
Bilagor
Markering_022.png
Markering_022.png (84.53 KiB) Visad 16565 gånger
Senast redigerad av Mikael tor mar 27, 2014 10:19 pm, redigerad totalt 3 gånger.
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2744
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Mint13 och Samba

Inläggav Jan-Olof » tor mar 27, 2014 8:56 pm

Mikael skrev:Med dessa, och även med den i Mint 14 "inbyggda" Caja kan man dela fönstret med filhanteraren i två "halvor" så att man har ex. källa på ena sidan och mål på andra sidan om man vill kopiera eller flytta filer/mappar.

Görs enkelt genom att välja Visa, Extra panel. Man kan naturligtvis välja Visa, Sidopanel, Träd om man föredrar det sättet att arbeta. Går t.o.m. att kombinera.
Jan-Olof
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 1692
Blev medlem: tis dec 08, 2009 2:07 pm

Re: Mint13 och Samba

Inläggav cgb » sön mar 30, 2014 3:51 pm

Hej
det verkar som jag hittar datorerna i nätverket nu. Men kommer inte vidare. I Krusador på Vaio datorn får jag
följande fråga när jag dubbelklickar på Delldatorn, oc hbegriper inte vad jag ska göra??


[img]file:///home/claes/Bilder/Sk%C3%A4rmbild%20-%202014-03-30%20-%2016:40:24.png
Senast redigerad av cgb sön mar 30, 2014 3:58 pm, redigerad totalt 1 gång.
cgb
Ninja
 
Inlägg: 109
Blev medlem: tor mar 13, 2014 9:58 pm

Re: Mint13 och Samba

Inläggav Mikael » sön mar 30, 2014 3:56 pm

cgb skrev:Hej
det verkar som jag hittar datorerna i nätverket nu. Men kommer inte vidare. I Krusador på Vaio datorn får jag
följande fråga när jag dubbelklickar på Delldatorn, oc hbegriper inte vad jag ska göra??


[img]file:///home/claes/Bilder/Sk%C3%A4rmbild%20-%202014-03-30%20-%2016:40:24.png
[/img]


Du får ladda upp skärmklippet här på forumet i stället för att länka till din lokala mapp om vi ska kunna de det.
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2744
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Mint13 och Samba

Inläggav cgb » sön mar 30, 2014 4:50 pm

[img]file:///home/claes/Bilder/Sk%C3%A4rmbild%20-%202014-03-30%20-%2016:40:24-1.png
[/img]

Hoppas det gick bättre nu. Jag har hålli på 2 timmar och försökt minska storleken på bilden
som jag trodde var fel.

Nej det går inte, vet inte hur jag ska göra?
cgb
Ninja
 
Inlägg: 109
Blev medlem: tor mar 13, 2014 9:58 pm

Re: Mint13 och Samba

Inläggav Jan-Olof » sön mar 30, 2014 5:06 pm

En smidig finess är ju att du inte behöver ta med hela skärmen utan kan välja ett område för din skärmbild.

För att bifoga en bild klickar du på "Ladda upp en bilaga" (nedanför det fält där du skriven ditt inlägg). Sedan klickar du på "Bläddra..." och väljer att öppna din bild. Sista steget är att klicka på "Bifoga filen".
Bilagor
Skärmbild-område.png
Skärmbild-område.png (15.18 KiB) Visad 16554 gånger
Jan-Olof
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 1692
Blev medlem: tis dec 08, 2009 2:07 pm

Re: Mint13 och Samba

Inläggav Mikael » sön mar 30, 2014 5:10 pm

Markering_036.png
Markering_036.png (32.21 KiB) Visad 16610 gånger


Markering_037.png
Markering_037.png (11.9 KiB) Visad 16544 gånger


Markering_038.png
Markering_038.png (14.73 KiB) Visad 16621 gånger
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2744
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Mint13 och Samba

Inläggav cgb » mån mar 31, 2014 8:22 am

Tack för all hjälp,
det verkar som jag stöter på problem vad jag än ska göra.

När lösningen väl hittas är den ganska enkel, men vägen dit känns tung,
men jag hade väl liknande problem när Windows fanns.

Med den fina infon om Krusador så provade jag den,
men vid dubbelklick på dator dyker biladga bild upp
Bilagor
Skärmbild 0330.png
Skärmbild 0330.png (35.21 KiB) Visad 16545 gånger
cgb
Ninja
 
Inlägg: 109
Blev medlem: tor mar 13, 2014 9:58 pm

Re: Mint13 och Samba

Inläggav Mikael » mån mar 31, 2014 12:40 pm

Mja.. tycker det ser ju ut som att du försöker öppna en fil och inte en nätverksresurs (utdelad mapp/ar) ??
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2744
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Mint13 och Samba

Inläggav Mikael » mån mar 31, 2014 12:48 pm

I Krusader:

Markering_040.png
Markering_040.png (14.86 KiB) Visad 16525 gånger


Eller Verktyg - Ny nätanslutning, eller Ctrl+N

Sedan:

Ny nätanslutning_041.png
Ny nätanslutning_041.png (26.14 KiB) Visad 16590 gånger
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2744
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Mint13 och Samba

Inläggav cgb » mån mar 31, 2014 9:01 pm

Tack,

det löste det problemet.

Kan jag få hjälp med Gigolo också vore jag tacksam.

Jag installerade det programmet och förstår ingenting om hur det används.
cgb
Ninja
 
Inlägg: 109
Blev medlem: tor mar 13, 2014 9:58 pm

Re: Mint13 och Samba

Inläggav cgb » tis apr 01, 2014 4:03 pm

hej Mikael,
nu har jag läst ditt tidigare meddelande om Gigolo
lite ordentligare.
Allt det jag behövde stod där, så nu har jag tom lyckats skapa ett bokmärke.

Så jag tror och hoppas mina problem med Samba nu löst sig.

Hittills har Network med Windows Network inte öppnat sig utan
blir bara fel "Går inte att öppna" men det har låtit på er att det tydligen
brukar vara så.

Har ni någon hjälp med synkronisering av mappar mellan två datorer vore jag tacksam.
Om man jobbar med två datorer finns tydligen Rsync eller Syncron. Endera ni föredrar?

Verkligen tack för all hjälp så långt, ovärderlig för mig
cgb
Ninja
 
Inlägg: 109
Blev medlem: tor mar 13, 2014 9:58 pm

Re: Mint13 och Samba

Inläggav Mikael » tis apr 01, 2014 9:21 pm

cgb skrev:Hittills har Network med Windows Network inte öppnat sig utan
blir bara fel "Går inte att öppna" men det har låtit på er att det tydligen
brukar vara så.


Här hänger jag inte riktigt med.. var någonstan?

Har ni någon hjälp med synkronisering av mappar mellan två datorer vore jag tacksam.
Om man jobbar med två datorer finns tydligen Rsync eller Syncron. Endera ni föredrar?


Använder ingen av dessa två.
Om det är dokument jag vill nå från flera datorer ser jag till att lägga/ha dem i Dropbox.
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2744
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Mint13 och Samba

Inläggav cgb » ons apr 02, 2014 10:13 am

Mikael skrev
Här hänger jag inte riktigt med.. var någonstan?


Om jag går stegen

Menu- Filhanterare-Network-Windows Network.

och sedan dubbelklickar på Windows Network får jag
felmeddelande "Misslyckades med att öppna Windows Network"
hur länge jag än väntar.

Jag trodde det egentligen var det normala sättet att komma åt nätverket.


Betr Synkron, Rsync. Ja Dropbox är ju ett bra sätt. Jag får då bara tänka om lite så inte hela datorn ligger där.
Hittills har jag använt mig av Portföljen, som jag tycker är ett utmärkt sätt att både ha backup, och dessutom
inte behöva bekymra sig om vilken dator jag arbetar på. Och emellanåt gör jag backup på NAS:en.
Hade Linux något liknande tror jag det hade passat mig bra.
cgb
Ninja
 
Inlägg: 109
Blev medlem: tor mar 13, 2014 9:58 pm

Re: Mint13 och Samba

Inläggav Mikael » ons apr 02, 2014 9:33 pm

Menu- Filhanterare-Network-Windows Network.


Menu - Filbläddrare - Gå - Nätverk - Windows Nätverk
Stämmer bättre för mig.
Men jag kan komma vidare därifrån utan problem, just nu. Klen tröst för dig, jag vet.. .. och jag kör nu på min stationära med 14.

Jag trodde det egentligen var det normala sättet att komma åt nätverket.


Ja, det trodde nog jag också men detta förfarande fungerar inte alltid, som du också märker, i Linux.
Och motsvarande sätt i både Windows och OS X brukar vara lika segt/felande.
Därav mina andra vägar, som med Gigolo som aldrig trilskats om det faktiskt inte ÄR "kända" fel.
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2744
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

FöregåendeNästa

Återgå till Nätverk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster

cron