Frånkopplad i LMDE 6

Här diskuterar vi nätverksrelaterade problem eller projekt.

Frånkopplad i LMDE 6

Inläggav Mikael » sön feb 11, 2024 8:59 pm

(Har även en tråd gällande 21.1 men ingen lösning där. viewtopic.php?f=31&t=1474&start=0 )

När jag väcker datorn efter att Strömhantering "Stäng av skärmen..." aktiverats har jag ingen anslutning till nätverket. Jag kör trådlöst och dialogen att ange säkerhetsnycken är framme. Även om jag där klickar OK (nyckeln är förifylld) etableras ingen anslutning. När jag klickar på mitt nätverksnamn via ikonen i systembrickan sker anslutning direkt.
Så här har det inte varit tidigare, med LMDE 6.

Jag har inget viloläge eller vänteläge osv...
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2740
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Frånkopplad i LMDE 6

Inläggav Jan-Olof » mån feb 12, 2024 10:31 am

Vill minnas att det nyligen kom en uppdatering av skärmsläckaren. Finns felet kvar om du gör en återställning med Timeshift?
Jan-Olof
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 1687
Blev medlem: tis dec 08, 2009 2:07 pm

Re: Frånkopplad i LMDE 6

Inläggav Mikael » mån feb 12, 2024 11:08 am

När jag började tråden skrev jag att det var efter skärmsläckaren aktiverades men jag insåg att det inte var den utan detta "Stäng av skärmen.." som orsakade felet. Båda var satta på 15 minuter. Ändrade skärmsläckaren till 1 minut och Stäng av till 5 minuter. När jag väckte skärmen till liv efter 1 minut fanns nätverket okej, efter 5 minuter (eller egentligen ännu längre tid) uppstod problemet.

Ja två nya uppdateringar gällande skärmsläckare finns installerade och det kan stämma i tid med när problemet uppstod.
Jag tror dock inte jag vill backa med Timeshift "bara" för detta.

Prövade att installera skärmsläckaren XSscreenSaver i hopp om att kunna inaktivera Stäng av och enbart ha skärmsläckare - "blank screen".
Den ville dock inte fungera när jag testade i någon minut. Kanske behöver man avinstallera den befintliga? Eller kanske bara en omstart som krävs? (Mintburken är avstängd just nu)

Tillägg: kan ha varit en omstart som krävdes.
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2740
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Frånkopplad i LMDE 6

Inläggav Mikael » mån feb 12, 2024 6:55 pm

Hm.. undrar om det är någon "egen" tid för nätverket?
Nu har jag haft "Stäng av skärmen.." avaktiverat men lika fullt har nätverket kopplats från. Något som på sätt och vis kan vara logiskt. Eller snarare att det är ologiskt att en inställning för skärm ska påverka nätverket :?:
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2740
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Frånkopplad i LMDE 6

Inläggav bosse » mån feb 12, 2024 7:04 pm

Mikael skrev:Hm.. undrar om det är någon "egen" tid för nätverket?
Nu har jag haft "Stäng av skärmen.." avaktiverat men lika fullt har nätverket kopplats från. Något som på sätt och vis kan vara logiskt. Eller snarare att det är ologiskt att en inställning för skärm ska påverka nätverket :?:

Kan det vara någon uppdatering som påverkat nätverkskortet? Undrar en som inte har en aning om ett eventuellt samband? :P :P
bosse
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 1043
Blev medlem: tis aug 12, 2014 7:25 am

Re: Frånkopplad i LMDE 6

Inläggav Mikael » mån feb 12, 2024 7:22 pm

Finns rätt många trådar om detta ser jag.
genom att ange
Kod: Markera allt
sudo iwconfig wlp1s0 power off

kan man stänga av energispar för nätverkskortet men bara för den sessionen.
För att göra detta permanent finns många träffar som alla anger att man ska ändra i en fil, ex.
To turn off power management, go to /etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf and you will see

[connection]
wifi.powersave = 3
Change the 3 to a 2 and reboot.


Dessa gäller då för "Ubuntu"

I LMDE 6 har jag helt tomt på filer i /etc/NetworkManager/conf.d
Vet inte om man då ska skapa en sådan fil med detta innehåll?
Jag har en fil som heter NetworkManager.conf i /etc/NetworkManager men ingen [connection] där. Möjligen ska jag då lägga till det?
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2740
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Frånkopplad i LMDE 6

Inläggav bosse » mån feb 12, 2024 7:26 pm

Mikael skrev:Finns rätt många trådar om detta ser jag.
genom att ange
Kod: Markera allt
sudo iwconfig wlp1s0 power off

kan man stänga av energispar för nätverkskortet men bara för den sessionen.
För att göra detta permanent finns många träffar som alla anger att man ska ändra i en fil, ex.
To turn off power management, go to /etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf and you will see

[connection]
wifi.powersave = 3
Change the 3 to a 2 and reboot.


Dessa gäller då för "Ubuntu"

I LMDE 6 har jag helt tomt på filer i /etc/NetworkManager/conf.d
Vet inte om man då ska skapa en sådan fil med detta innehåll?
Jag har en fil som heter NetworkManager.conf i /etc/NetworkManager men ingen [connection] där. Möjligen ska jag då lägga till det?


Dessvärre helt över min kompetens :oops: :oops:
bosse
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 1043
Blev medlem: tis aug 12, 2014 7:25 am

Re: Frånkopplad i LMDE 6

Inläggav Mikael » mån feb 12, 2024 7:41 pm

Mikael skrev:Jag har en fil som heter NetworkManager.conf i /etc/NetworkManager men ingen [connection] där. Möjligen ska jag då lägga till det?


Ja, enligt hjälpen
https://www.networkmanager.dev/docs/api ... .conf.html

Det fungerar så långt att iwconfig ger Power Management:off

Om det hjälper mot grundproblemet återstår att se.
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2740
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Frånkopplad i LMDE 6

Inläggav Mikael » mån feb 12, 2024 8:14 pm

Mikael skrev:Om det hjälper mot grundproblemet återstår att se.


Nej, det gjorde det inte. Blir som i den andra tråden jag länkar till i första inlägget.[quote]

Varför denna instabilitet :?: :evil:
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2740
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Frånkopplad i LMDE 6

Inläggav Marie SWE » mån feb 12, 2024 11:22 pm

Mikael skrev:
Mikael skrev:Om det hjälper mot grundproblemet återstår att se.


Nej, det gjorde det inte. Blir som i den andra tråden jag länkar till i första inlägget.

Varför denna instabilitet :?: :evil:


Du vill inte höra svaret, men du får det iallafall..... För att det ÄR Linux. :lol:
Marie SWE
Ninja
 
Inlägg: 230
Blev medlem: tis jan 31, 2023 6:30 pm

Re: Frånkopplad i LMDE 6

Inläggav Mikael » tis feb 13, 2024 3:19 pm

Hm.
I går när jag sökte runt på nätet hittade jag förslag på att ändra i routern och starta om.
Inget jag reflekterade över men så slog det mig att min MiBox hade börjat bråka angående nätverket, den behövde några minuter på sig för att få internetåtkomst, något jag inte upplevt tidigare med den.
Detta började lite tidigare än problemen med/i LMDE 6.
Startade om routern i morse, kollade sedan MiBox och nu har den access direkt resten laddats.
Än så länge inga problem i LMDE 6 heller.
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2740
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Frånkopplad i LMDE 6

Inläggav bosse » tis feb 13, 2024 4:35 pm

Mikael skrev:Hm.
I går när jag sökte runt på nätet hittade jag förslag på att ändra i routern och starta om.
Inget jag reflekterade över men så slog det mig att min MiBox hade börjat bråka angående nätverket, den behövde några minuter på sig för att få internetåtkomst, något jag inte upplevt tidigare med den.
Detta började lite tidigare än problemen med/i LMDE 6.
Startade om routern i morse, kollade sedan MiBox och nu har den access direkt resten laddats.
Än så länge inga problem i LMDE 6 heller.

Är inte detta typiskt? :) Man grottar o fixar så finns lösningen runt hörnet hos något helt annat !? :D Hoppas det löste "problemet"
bosse
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 1043
Blev medlem: tis aug 12, 2014 7:25 am

Re: Frånkopplad i LMDE 6

Inläggav Mikael » tor feb 15, 2024 4:51 pm

Ja, när det äntligen uppstår något att mecka med så visar det sig att det inte finns nåt att mecka med :geek:

[Delvis ironi]
---
LMDE 6 Faye@Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2740
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Frånkopplad i LMDE 6

Inläggav bosse » tor feb 15, 2024 5:05 pm

Mikael skrev:Ja, när det äntligen uppstår något att mecka med så visar det sig att det inte finns nåt att mecka med :geek:

[Delvis ironi]

:lol: :lol:
bosse
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 1043
Blev medlem: tis aug 12, 2014 7:25 am


Återgå till Nätverk

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster

cron