Mikael skrev:Hej & tack för att du kollar!
Erfarenheten av tidigare trådar/inlägg är att det kan se olika ut för olika användare. Kanske beroende på vad man i övrigt har installerat och som ev. stökar till just det här med utdelningar,
(ex. har jag en hel del negativa erfarenheter, när det gäller nätverk, efter att ha installerat VirtualBox eller VMware, detta i såväl Linux- som Windows-miljö)
Så sant.. Jag minns det från när vi diskutera i mint 18 guiden.
Väldigt mycket beror på vad användare har o inte har installerat, vilka desktop miljöer och sedan vilka hack de redan gjort i systemet.
Jag är imponerad över din energi och försök att göra det GUI-style. Så du får en guldstjärna för det.
och jag menar det.
Jag gav upp hoppet att göra många saker Gui vägen i samband med att jag höll på med förra guiden jag aldrig avsluta.. Det var medans jag gjorde den som jag insåg att Linux är linux och ligger 20+år efter windows o mac-OS när det kommer till det grafiska, både gui'n och design.... så jag insåg att jag skapar minst huvudvärk för mig själv att acceptera läget och göra det linuxvägen.
*haha*
Nu sitter jag med nästan sämsta alternativet när det gäller GUI och Design.. Debian Xfce, så jag kan väl inte påstå att det är överöst med Guin
Men jag har importerat en hel del gui's från Gnome och program.. så det är inte "illa-illa" så att säga.
Mikael skrev:Marie SWE skrev:Varför skapa ett nytt lösenord till användaren via [c]sudo smbpasswd -a elsie[/c] om användarnamnet på datorn redan är elsie och redan har ett lösen?t
Eftersom det inte fungerar annars. Möjligen kan det gå att använda samma lösenord som sambalösenord men då "blottar" man det för de användare som ska få komma åt en mapp.
Okej, jag hade inte en aning att det behövdes för att få det att fungera... attans, då lärde jag mig något nytt idag oxå.
Mikael skrev:Marie SWE skrev:Men går det ansluta från Linuxdatorn till en windows utdelning?
Det vet jag inte. Det är en Windowsfråga och då får man leta en motsvarande guide i annat forum
*leer*
jag kan både se din poäng solklart, men samtidigt om du skulle ställa en fråga i ett windows forum om hur jag ansluter min linux dator till en windows utdelning, så skulle du skapa en lavin av BSOD och syntax error i var enda kotte på forumet, då de tror Linux är något ätbart du beställer på lyx-restaurang.
Mikael skrev:Marie SWE skrev:Hur hittar man IP numren till utdelningarna om man befinnes sig i ett DHCP nätverk utan access till att logga in på routern.. Går det lösa med Network discovery istället?
Exempel Jag har ett hemmanätverk med gäståtkomst för mina besökare och väljer att ha en publik mapp utan lösen så man kan utbyta filer.. Men jag vill inte behöva berätta/sätta upp en post-it lapp med ip numret till datorn/filservern utdelningen ligger på?
Så du tillåter att användarna kan logga in på dit nätverk, förmodligen via info på en post-it, och du tillåter att användarna skriver över filer på en av dina datorer men du kan inte tänka dig att berätta vilken ip-adress det är frågan om??
För min del är mitt nätverk stängt, så ingen får/kan ansluta.. Och om de skulle ta en nätverkskabel utan min vetskap/tillåtelse o sätta in i en av switcharna så är de utestängda från mina nätverksdelningar iallafall, då jag har specificerat vilka datorer som har access till vad både på routernivå.. men även lokalt på varje dator ifall någon skulle lyckas hacka routern utifrån eller inifrån via social engineering.
Jag ställde frågan teoretiskt som en liten fot-not ifall någon frågar i framtiden och inte har en susning om hur ip adresser fungerar och att man kan göra mac-låsningar i routern för att se till att ha fixed-IP till berörda enheter men fortfarande nyttja automatisk tilldelning av IP
Så bortse från den, det var jag som tog ut svängarna för mycket.
Mikael skrev:Marie SWE skrev:Kanske lite printscreens för nya användare så de känner igen dialogrutorna som kommer poppa upp.
Jo, men de skulle då bli som det ser ut i just LMDE5 MATE med Caja. Har man annan miljö kan det se annorlunda ut. Men jag kanske fixar det i efterföljande inlägg, att man kan läsa texten först och sedan, vid behov skrolla ner till motsvarande bild?
Tråden kommer väl att förbli öppen med möjlighet att ställa frågor.
*Tummen up*
enklast om du har en test installation istället för att installera varje mint-version separat, installera alla desktop miljöer på samma maskin för printscreens.. om det är testmaskin så behöver ju inte systemet vara stabilt så att säga.
Mikael skrev:Marie SWE skrev:Kanske en liten notis om att lägga till regler för delning i brandväggen då brandväggen är något alla bör ha aktivt.
Bra synpunkt! Guiden bygger på att man - initialt - har brandväggen av när man testar.
Jag nämnde det då jag har sett på olika linuxforum hur eliterna o hobbyisterna säger till nybörjare att man inte behöver varken brandvägg eller någon form av skydd för Linux är så säkert ingen kan hacka en linuxmaskin och det finns inga virus till linux.. och jag blir så sneee på den attityden de har, då de lever i en fantasibubbla.
Så det är något positivt på detta forumet att brandväggen faktiskt rekommenderas att ha på. *tumme upp igen*
Mikael skrev:Marie SWE skrev:Du kan skapa ett Samba Guest konto som du sedan sätter som inaktivt.. på så vis får du ett lösenordskonto men som inte är ett aktivt användarkonto konto på din dator.
eller sätter ett lösenord på gäståtkomst
Okej, jag ska testa vad som händer när man använder GUI,t Användare och grupper!
Den första dialogen där har valet att "kryptera hemmappen för att skydda känslig data" varför jag antog att det kommer att skapas en sån mapp oavsett.
Jag testade att leka med just gäst-konto på både win10 och linux för något år sedan för att komma runt problemet med att gästutdelningar som krävde lösenord och att få separat behörighet.. Men jag skrota det och tog enkla vägen då det var med bök än värt besväret. Men jag minns att det funka.. dock minns jag inte alla steg jag gjorde.
Krypterar verkligen folk sin hemmapp?
Jag har oftast sett att folk
(nya användare) på forum krypterar hela disken med LUKS och sedan glömmer de att göra backupper och sedan hamnar de i panic-mode när de tabbat till sig.
Men det gäller Windows oxå när de använder bitlocker och sedan tabbar till sig. Så det är 1-1 på den fronten.
.
Det jag märkte från mint 18.3 till 19 och LMDE är att gui guider ofta blir föråldrade med nästa version.. Men skript/filhack är något som består över massor versioner men även över majoriteten av alla debian baserade distros. Det var det som var min droppe som fick bägaren att rinna över så jag "gav upp hoppet" så att säga.
Så ett annat alternativ om det inte löser sig 100% är att skapa ett skript som både installerar behövda paket, sätter brandväggsregler för nätverksdelning och editerar smb.conf och allt det i en körning.. sedan skapa noter i skriptet där användaren byter ut vissa delar som namn på nätverksgrupp och avtaggar vissa rader om de vill aktivera SMB1, netbios namn, OS-level om de vill specificera vilken maskin som ska vara boss osv osv.
Sedan går det ju skapa ett gui som editerar skriptet
(om man kan programmering)