Vad fungerar dåligt med Linux i allmänhet

Här diskuterar vi utvecklingen av Linux Mint. Främst hur vi optimerar upplevelsen för svensktalande användare.

Vad fungerar dåligt med Linux i allmänhet

Inläggav Mikael » fre jan 20, 2023 8:59 pm

Tänkte skriva av mig lite. Det är ju ändå inte särskilt hög omsättning på antalet inlägg här i forumet.

Vi är väl många här som, förhoppningsvis, gillar Linux, och då Mint i synnerhet, mer än Windows. Jag gör det. Det blir helg på riktigt när man kan slå av jobbardatorn och starta Mintboxen på fredag klockan 16 :geek:

När jag började fastna för Mint i samband med version Helena och senare mer på "allvar" med Katya läste jag "för att kunna Linux måste du kunna Linux".
Det tycker jag stämde bra. Åtminstone då. Nu vet jag inte riktigt, viss erfarenhet har man ju ändå skaffat sig.

Det som tycks kunna antingen krångla eller fungera rakt av är detta med trådlösa nätverkskort och skrivare. Ja sedan förstås sorgebarnet grafik från SiS då.
Här är det väl inte så mycket att orda om. Ska man köpa skrivare bör man se till att det finns drivers på tillverkarens hemsida. Nätverkskort kanske man får vara beredd på att chansa med det billigaste och om inte det fungerar köpa ett annat.

Med Linux tycker jag att det nästan har blivit liktydigt med öppen källkod, man har vant sig vid att i princip allt är gratis.
Gratis är gott brukar jag säga men även att man får vad man betalar för.

Det jag personligen saknar, eller ibland KAN sakna, är dels en fullfjädrad gratis PDF-redigerare och dels ett riktigt bra CAD-program för 2D, gratis.
För PDF ligger väl Master PDF Editor närmast men den är inte gratis och för CAD finns Bricscad som finns som en "riktig" Linuxversion, inte heller den gratis

Vad gäller spel så har det väl tidigare låtit som så att ska du spela spel så kan du glömma Linux. Idag är det annorlunda. Jag har läst om flera som använder Linux enbart för spel eftersom OS,et i sig inte är så resurskrävande.

Varför skriver jag detta i den här forumdelen då? Ja varför inte?
Här diskuterar vi utvecklingen av Linux Mint.


Jag vet inte om jag ensam kan bidra till någon utveckling men jag vet några hinder på vägen för att kunna rekommendera Linux Mint fullt ut till "alla".
Vad är era tankar kring detta? Har ni exempel på annat som inte fungerar så bra som önskat? Hur skulle vi kunna ändra på sådant? Finns kanske något som skulle gå att dra hela vägen upp till Clem och gänget?

Spånar väldigt fritt nu men låt säga att något slags samarbete/sponsring skulle kunna finnas så att ex. Master PDF Editor skulle finnas tillgänglig i en fullversion enbart via Programhanteraren i Mint? Typ..

Finns möjligheten att köpa någon slags grupplicens för ev. överskott av de pengar som finns i "vår" kassa? Inte nödvändigtvis någon PDF-editor, det kan vara ett släktforskningsprogram eller något helt annat.
---
Linux Mint 21.1 Vera Cinnamon @Mintbox Mini 2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 2551
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Vad fungerar dåligt med Linux i allmänhet

Inläggav Marie SWE » ons feb 01, 2023 7:31 pm

Vågar man delta i denna tråden utan att bli lynchad om det inte är politiskt korrekt?? ;)
Marie SWE
Munk
 
Inlägg: 25
Blev medlem: tis jan 31, 2023 6:30 pm

Re: Vad fungerar dåligt med Linux i allmänhet

Inläggav Marie SWE » ons feb 01, 2023 9:10 pm

Kalasbra inlägg Mikael :D *tumme upp*
Vi är väl många här som, förhoppningsvis, gillar Linux, och då Mint i synnerhet, mer än Windows.

Majoritet säger jag Ja, Jag gillar Linux Desktop. Men när jag har dåliga dator-dagar så hatar jag linux. :lol: :lol: Jag använder dock Debian11 på alla maskiner som daily driver. :D
Jag började med Linux i Mars 2018 som några av mina förra inlägg visar. Jag var en frustrerad noob med för mycket Microsoft i ryggmärgen. :oops: Så många av mina inlägg är riktigt pinsamma att läsa nu nästan 5år senare. :mrgreen:

Mycket av problemet(eller hela problemet) med icke fungerande hårdvara är Linux Desktops egna fel.
Linus Torvalds starta med att göra Linux för Desktop och sedan sköt det i höjden på serversidan och på 10talet (slutet 00talet) så kom den mobila sidan med smartphones, plattor och IoT.. Men Linux Desktop tog aldrig fart. Även Linus är lite förvånad över detta som han prata på en Q&A konferens för några år sedan.

Så varför är detta Linux Desktops egna fel?
Jo det är för att det är sju spridda och en i klunga. Inget företag i världen tar saker på allvar när det är interna strider och alla isolerar sig från varandra istället för att gå i enad front.
Det är första regeln i Business one on one. Man investerar inte resurser o pengar på något som inte visar på en riktig framtid. Så varför ska Adobe, Nvida, Broadcom, Cannon osv satsa på att tillverka dyra drivrutiner för Linux för? Det är inte bra Business att lägga pengar på något som inte visar potential.

Jag är en datanörd så ordet nörd menar jag inte i negativ mening här nu. ;) Men Linux Desktop utvecklas av nördar för nördar. De fokuserar inte på användarvänlighet med GUIs till allt, som MacOS, Windows, ChromeOS, Android, Iphones. Dessa fokuserar på att det är idioter utan teknisk kunnighet bakom tangentbordet som tror att Terminalen är T-stationen i Stockholm.
Ubuntu, Mint, Pop_os med flera har kommit långt på användarvänlighet under de 5åren jag suttit vid Linux Desktop. och ni som varit med sedan slutet av 90tal ser nog extreeema skillnader. :mrgreen:
Men vi har fortfarande brist på bra GUI-verktyg och grafisk design om vi jämför med de andra jag räkna upp.
Dessa "distro-krig" som ligger i botten som gör att vi har sju spridda och en i klunga är, och kommer förbi, problemet. Det handlar inte om att det inte "går", se på CromeOS. På 10år har de samma marknadsandel som alla linux-distrubitioner har tillsammans på 30+år... Är CromeOS bättre.. nopp, men de hade bättre struktur i utvecklingen och tilltalar även de som inte vet vad Terminalen är.
Sedan har vi Linux Fanboys/Fangirls. Hobbyisterna och elitisterna. Dessa ihop med utvecklarna håller tillbaka utvecklingen, för de vill inte, och jag menar det, de vill inte att linux ska bli poppis så att de dumma svenssonfolket kommer in och stör i Linux svären. Linux ska vara för de med dataintresse inte för de som skiter i datorn o lever på de sociala medierna.

Så trådens fråga.. Vad fungerar dåligt med Linux i allmänhet
Det förgiftade Linux Desktop Community(jag pratar inte distro-forum utan hela communityt) och oviljan att organisera sig för att ta fram en produkt för alla.. så det lyfter intresset från hårdvarutillverkarna och mjukvarujättarna.
Vi har över 300+ distributioner och de tillsammans har mer utvecklare än vad hela Microsoft har. Men slår vi ut de utvecklarna på 300 så är det mindre folk än vad Microsoft har på Svenska kontoret för att översätta Windows till svenska.. Hur hade MacOS eller Windows sett ut om det hade varit 300+ versioner som slåss om samma användare.
Sedan har vi många utvecklares ovilja att lyssna på användarna. Majoriteten av dem är inte ens medlemmar på sina egna distributioners forum ens, så de kan se feedback på vad är bra, dåligt och vad fungerar inte.

Linux server är stabilt, fungerar perfekt och fokuserar på en sak.. Linux Desktop.. Nja jag tänker inte räkna upp det negativa.. Vad är bra.. Det är gratis och en trevlig hobby.
Jag använder Linux Desktop LTS för att det är bättre än windows rullande releaser.. Linux Desktopp rullande är lika irriterande, då rullande utgåvor sabbar allt man modifierar :roll:

Jag koppas det var okej inlägg, annars så får Admins o Moderatorer ta bort det. :D :lol:
//Marie
Marie SWE
Munk
 
Inlägg: 25
Blev medlem: tis jan 31, 2023 6:30 pm


Återgå till Utveckling

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst